Bahan-bahan:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kesum
Bunga Kantan
Asam keping/asam jawa
Lengkuas
1cm Kunyit(boleh pakai yang serbuk punye)
7 tangkai cili kering(nak lagi pedas boleh tambah cili padi)
7 tangkai cili kering(nak lagi pedas boleh tambah cili padi)
Cara-cara:
1.Tumbuk/Blander bawang merah,bawang putih,cili kering, lengkuas&kunyit
2.masukkan air dalam periuk(agak-agak), masukkan bahan yang korang kisar tadi bersama daun kesum & buangan gantang.
3. Tunggu kuah didih, masukkan ikan(boleh ganti dengan ikan kesukaan korang) dan masukkan asam keping, gula,garam & serbuk perasa.
4. Hidangkan bersama nasi panas. Sedap dimakan waktu makan tengahari & malam.
Selamat Mencuba
sdapnya.:)
ReplyDeleteSedap2 :)
Deletebetul la budu..apepon masakan kelate la yang palinggg sedap..tetiba kecur liur ni haaa..
ReplyDeletebetul tu Zee, apa pun makanan kelantan dekat di hati :)
DeleteMengiurkan... :-)
ReplyDeletesama la Kak :D hari2 rasa teringin nk makan asam pedas :D
Deletesampai dah tua pon mesti ade jer yg xtau masak semua jenis..yg penting kene selalu belajar..betul x..
ReplyDeleteBetul tu Luqman. tapi nak jg kena rajin .kalau malas sampai bila pun tak pandai :D
DeleteSaya jugalah rasa tertekan dengan makanan Kelantan melainkan keropok Kelantan (ikan, sotong, lekor) dan nasi kerabu yang boleh lepas dalam tekak saya. :)
ReplyDeleteNasiblah....saya ke mana2 menu kelantan tak boleh tinggal...
Deletewah..bru ciap wat asam pedas ikan putih..xtw la jd x sbb xda daun kesum.
ReplyDeleteAssalamualaikum, Yam Tkasih share resipi asam pedas Kelantan Terbaeekk 👍 mantul2 👌😁🤝 mmg sedap...😋😊
ReplyDelete