Pages

Jangan Follow Kalau...

Masa mula Budu start blogging dulu, isu ni pernah dibangkitkan beberapa bloggers. Bila kita join segmen kita akan walking blog, kita tinggal link and cakap kita dah follow. And kalau orang tu tak follow makna dia takkan cakap
dia follow tapi ada dua jenis manusia:

1. Cakap follow tapi tak follow
2. Dia follow and tinggal link...tak lama dia akan unfollow bila dia dah ramai followers.

Why? Budu sendiri pun tak tahu. Keadaan macam ni pernah berlaku pada Budu di IG. Ada sesetengah peniaga terutama butik tudung (*Faham sangat sekarang terlalu sengit persaingan dalam bidang butik muslimah). Mereka follow kita, sedangkan kita tak kenal dia, nak kata jadi customer butik dia pun tak pernah. Okeylah, kita pun follow lah IG dia, mana tau next time ada design dia yang menarik kita boleh beli.(Aku cuba jadi positif jap). Aleh-aleh mereka unfollow kita bila followers dia cecah riban. Sebenarnya, diorang ni kebanyakan nak ramai followers je. Bila dah ramai diorang unfollow kita. Kalau dia tak buat macam tu pun, orang suka orang akan follow .

Moral dia, kalau IG kita bagus, perniagaan kita bagus, product kita bagus atau penulisan/blog kita  bagus, kita tak perlu bekerja keras untuk miliki ramai followers. Masyarakat sendiri akan PILIH untuk kita.  Apa yang kita boleh buat adalah jadi sebaik mungkin, usaha. And then nasihat Budu, kalau korang letak link cakap follow di mana-mana blog rakan-rakan or IG, make sure you betul-betul follow. Dalam dunia blogging ada pasang surut dia. Ada orang akan follow you, tapi kalau blog you boring...orang unfollow juga. What you give, you will get back LOL.

8 comments:

  1. huhu. bnyk kes mcm ni. kt blog busyra pun sma. skarang kan dh ada button unfollow. so skali tngok follower berkurang. huhu. tapi tak pe la kan. dh dorang nak unfollow. kita redha jela. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? benda ni dah lama tapi relex sudah :)

      Delete
  2. Saya tak kisah sangat fasal follower, nak follow boleh tak mahu follow pun boleh hehehe

    ReplyDelete
  3. sama la. janji nk follow bila tgk xdk pun. sy nk mintak tlg sis budubilis support kami punya video eduvation. terima kasih

    http://afifahwan.blogspot.my/2016/08/how-to-kayak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budu dah singgah entry terbaru afifah tu. Good luck sis :)

      Delete

COPYRIGHT@Hak Milik Kekal