Pages

PKP 3.0 : Member Support Biz Kita tapi...

 


Semenjak PKP 2.0 Budu kerap menghabiskan masa dengan menghasilkan lukisan untuk dijual. Lukisan Budu banyak kepada alam semulajadi dan pemandangan. Ikut mood juga kadang menjadi kadang tak tapi alhamdulillah PKP ni banyak Budu isi kan masa dengan melihat tutorial dari pelukis luar negara dan jarang la tak menjadi. Ada lukisan yang mengambil masa dua hari kalau mengadap betul-betul. Ada lukisan yang mengambil masa setahun. Harga yang Budu tawarkan RM200 untuk size 40x50CM (tanpa Bingkai), 30.5x40.6CM (tanpa Bingkai) dan size 40x40CM (berbingkai).

Budu sudah 'let go' beberapa lukisan dan buat masa sekarang Budu berhenti sekejap untuk menjual lukisan disebabkan nak fokus kepada lukisan yang baru. Dan ada la beberapa kawan sekolah yang tanya tentang lukisan Budu. Bila Budu cakap harga seperti di atas, diorang macam akward. Dia ingat lukisan kita buat print pakai mesin atau lukis pakai tapak kaki yang harga RM2-RM10. Ada juga yang minta FREE macam tu je atas dasar nak support member. Serius lah wei...

Kau sungguh nak support member punya biz, bukan dengan minta free atau diskaun sampai 80%. Itu tak membantu kewangan atau biz member pun. Kalau betul nak support kau beli dan sebarkan pada orang lain juga. Itu baru betul. Kadang Budu malas nak sembang lebih...sebab orang macam ni tak faham dengan kos cat acrylic bukan murah untuk satu tiub, dengan masa dan kos kanvas. Kanvas ni lagi warna gelap lagi mahal tau.

Setahun untuk disiapkan

Macam Budu kata ada satu lukisan ambil masa setahun untuk siap sebab kadang tengah melukis tetiba rasa lost. Adakala kita ada masalah lain tambahan pula Budu selalu ulang alik hospital jadi payah nak fokus 24jam. Kadang Budu tak tidur untuk siapkan satu satu lukisan. Orang ni..dia tahu nak benda murah tapi dia tak fikir bertapa kita struggle nak hasilakan lukisan yang cantik. Lain lah kalau lukisan abstrak yang kau conteng pakai kaki pun nampak lawa. Itu pun orang tak jual murah murah beb. Lukisan yang ada nama ALLAH pun dijual atas pada RM200 dengan size sangat kecil. Kalau nak lukisan cantik dan murah, lukis sendiri. Senang.


Pening lah layan orang macam ni.

2 comments:

  1. Alhamdulillah. Tangan berseni. Kena cara, boleh maju terus ke hadapan. Sekarang sudah berapa banyak karya dihasilkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah En.Fairus. Kurang lebih dalam 20 pcs macam tu saja. Buat duit tepi saja. Dapat bayar bill hospital pun dah okey.

      Delete

COPYRIGHT@Hak Milik Kekal