Pages

Belut Goreng 2 Versi


Selepas beli masa operate hari tu, ini pula Budu beli belut dengan supplier dari Pantai Dalam. Tau sajalah di K.L ni payah nak dapat belut segar dan hidup. Abang tu jual RM26 yang hidup rm28 dah siap siang bagi yang geli nak siang sendiri tu. Kalau Budu, Budu pilih

Jeruk Sedap dari LIUR LELEH HOUSE


Dah lama Budu nak buat review pasal Jeruk yang Budu beli dari rakan wechat hari tu. Selalunya kita terbiasa makan jeruk Pak Ali dan jeruk buat sendiri tetapi berbeza pula dengan Jeruk dari LIUR LELEH HOUSE ni. Dia fresh walaupun

Festival Y.E.S di PWTC


Alhamdulillah. Hari tu Budu sempat follow member Budu ke KL YES FEST di PWTC. Kebetulan pula member Budu tu dia ada join fest tu. Dia jual tudung jenama La Vendior KL. Serius Budu kabo, Budu sendiri tak pernah dengar jenama tudung ni tetapi agak

Gift Dari Capt.


Bangun solat subuh tetiba dapat voice call, katanya dah sampai KLIA. Dia minta Budu ke Karangkraf, katanya lagi ada persembahan muzik. Hurm...okeylah Budu pun tak ada banyak aktiviti hari tu. Jadi terus sahaja ke Shah Alam selepas breakfast. Jumpa sahaja, dia keluarkan beg galas.

Cameron Highland : Photoshoot


Assalamualaikum & Salam sejahtera bagi yang bukan beragama islam. Happy Christmas dan selamat bercuti juga. Ada antara korang yang syok tengah bercuti di kampung halaman, maybe hari ni dah bertolak balik ke Kuala Lumpur sebab esok bermulanya tugas seperti sediakala. Budu tak nak cerita panjang. Kali ni Budu nak share beberapa keping gambar yang Budu sempat ambil untuk sesi photography di Cameron Highland. Ini entah kali ke berapa Budu datang ke Cameron. Rasanya

Setuju

Alhamdulillah atas segala nikmatNya dan segala ketenangan serta doa yang dimakbulkan. Selama ni puas Budu pujuk abang supaya join Budu travel, sebab Budu minat sangat. Dah lama Budu travel cuma dekat dalam Malaysia sahaja. Ke Jepun hari tu pun ada

Keldai Yang Tidak Mengenal Diri

Bak kata pepatah, CAKAP SIANG PANDANG-PANDANG, CAKAP MALAM DENGAR DENGAR. Itulah yang berlaku pada seorang hamba ALLAH ini. Bila Budu taip perkataan 'TQ', dia tanya apa tu? Budu macam blur kejap...biar betul tak tahu, atau dia

Dilabel B.O.D.O.H

Assalamualaikum...

Waktu orang lain lelapkan mata, Budu pula celik mata. Cuba tidur tapi mata tetap tak mau lelap. Sekali teringat blog ni yang dah lama berlalang. Last update hari tu Budu ada cerita pasal Budu nak repeat exam STPM kan. Serius? Eh kenapa pula,

Umur 28 Ambil STPM

Meh Budu cerita sejarah kat korang, masa Budu 2 tahun Budu ada operation paru-paru and berlaku kesilapan sebab doc terlebih dos masa bagi ubat bius dan menyebabkan kesan pada IQ. Budu pun tak tahu proses atau kaitannya bila orang sekeliling layan macam Budu stupid sangat serius kecil hati. Budu ramai kawan sekolah, saudara mara jadi cikgu...kekadang dia jeling je pada Budu, ada

Restoran Maggie Ketam Tersohor



Restoran Maggie Ketam Power yang terletak di Jalan Jurutera, kampung Sri Aman, Puchong, Selangor menjadi tarikan pemburu makanan macam Budu ni. Pertama kali Budu cuba, perghhhh dia punya kuah tu memang sedap dan kena dengan maggie. Kat restoran maggie ketam power

Mimpi Tak Jadi

Kebiasaan bila abang outstation Budu confirm akan tidur lambat, paling awal pun pukul 4pagi. Sejak abang kerja syarikat minyak ni, asyik outstation je. Menyampah pula Budu. Dulu Budu je jenis tak lekat kat rumah itupun ngulat je lebih. Dah jadi

Baca Tanpa Komen

10November,

Budu rasa bukan Budu je yang jenis blogwalking baca tapi tak komen. Sejak tukar pakai internet mobile ni memang payah le nak blogwalking. Baru singgah satu blog, koata dah semput. Apapun kekawan jangan kecil hati noh, insya ALLAH

Dibohongi Pembohong dalam Bercinta

Ini bukan kita sorang je pernah rasa, ramai orang lain pun rasa. Bila kita bercinta dengan seseorang, perhubungan yang dulu indah tetiba jadi tak menyeronokkan. Si dia mula text dengan orang lain, jarang call kita dan bila kita komen di laman sosial dia...dia hanya ignore je tapi komen orang lain boleh je reply serta dia tak mengaku kita special bagi dia. Apa kau fikir? Bukan tu saja lebih teruk lagi kalau dia dah mula berbohong pada kita. Bila kita siasat-siasat tetiba ternyata kita hanya diperdaya lebih-lebih lagi dia cakap keluar dengan member tetiba tertangkap

Jadi 'Kingkong'

Ini kesnya semalam lah, Budu tetiba naik angin. Selepas Budu repair plug dapur tetiba pula pintu kabinet tercabut haha.. Dah berpeluh satu badan. Masa tu solat Budu mandi basahkan badan je terasa malas pula nak basah rambut. Dalam kepala dah fikir, ini kalau aku tak basuh rambut confirm sakit kepala datang. Memang betullah...dekat maghrib terus kepala rasa berdenyut-denyut. Setiap kali berdenyut tu rasa sakit, pening and nak muntah. Sakit

Dunia Berputar, Kawan Berubah

 Semalam satu hari habiskan masa dengan member Budu,wawa and kids. Selalu pergi rumah dia wajiblah sesat tapi balik okey. Semalam datang sesat, balik pun sesat. Pishang... Signboard mengelirukan (salahkan signboard pulak). Hahaha Padahal sendiri bawa laju and terlepas simpang... Apapun janji sampai rumah walaupun berapa hinggit aku rugi bayar tol hari tu saja.

Hanya Saya Kenal Dia!

Gambar Hiasan
Adlin Zulaikha,

 Masa Ana buang Budu dari hidup dia, ALLAH temukan Budu dengan Lin pada hari yang sama masa dalam dewan perhimpunan. Masa tu ada minggu orientasi, Budu dengan Lin satu kumpulan. Masa tengah siapkan projek perlukan seseorang yang pakar melukis jadi hanya Budu ja dalam group tu boleh melukis dan masa tu la Lin kenalkan diri and bagitahu dia dari kelas mana tetiba jodoh pula dapat kelas sama, tempat duduk sekali. Lin antara

Putus Kawan Kerana Salah Faham

Budu kenal Ana masa form4, dia kena transfer dari Johor ke sekolah Budu and kami sekelas and duduk bersebelahan pula tu. Antara kitorang tak ada rahsia. Pergi tandas sekali dan pergi mana-mana mesti berkepit punyalah sampai ada makcik kantin kata macam kembar. :) Masa penghujung form5 Budu kali pertama keluar dengan lelaki dan Budu balik pukul 9malam. Masa tu mymom pergi cari rumah Ana sebab salah Budu juga cakap Budu keluar dengan Ana. Masa tu Budu

Tak Suka Kekerasan

Bukan setakat orang je tak suka kekerasan, lembu pun tak suka orang cucuk hidung and tarik dia tambat tengah panas ceng. Hari ni mood nak cerita pasal 'persahabatan' ja. Lepas gian nampak :P .
Pengalaman buruk  yang pertama dalam berkawan buat Budu tak berapa suka bergaul dengan kawan sekampung. Kalau duduk rumah mymom Budu selalu main pondok-pondok dengan sepupu Budu, Ikah, Siti, Esah, Aina dan satu hari kitorang main

Kawan Pertama Dalam Hidup?


Korang masih ingat lagi nama kawan pertama masa kecil dulu?

Sorry to Mymom sebab...saya tak suka dibesarkan di Pasir Mas, sangat membunuh zaman kanak-kanak saya. Hahaha... What?Jujur okey. Sejak myparents bercerai Budu habiskan cuti sekolah dekat Kg.Chiha, Kota Bharu kat rumah Mak Long. Budu suka sangat sebab setiap pagi bangun terus pergi pondok tepi jalan tempat Mak Long berniaga nasi bungkus. Budu juga ada ramai kawan kat situ antaranya yang Budu ingat, Angah, Fahmi, Eni, dan Zulfakar. Budu memang tak ada langsung

Dugaan Dalam Berkawan

Assalamualaikum.

Ayat biasa bila dah lama tak blogwalking and buka blog adalah sorry sebab hari-hari Budu tangguh niat nak buka blog...malas. Haha..Balik pada tajuk yang Budu nak cerita. Kalau sesapa kenal Budu...Budu memang seorang yang sangat naif, cuai dan annoying. Setiap kali Budu berkawan dengan sapa pun mesti akan berakhir dengan hal

Ulangtahun Kelahiran

Tahun yang banyak dugaan dan tahun yang banyak kehilangan adalah tahun yang mengajar Budu survive untuk hidup dan fikir tentang masa depan. Mana boleh macam dulu lagi. Gila hiking, gila bersukan. Cuma sekarang gila juga tapi gila

Dilema Si Kecil

Muka tak 'handsome' macam ni le haha
Hari ni , Budu ambil kesempatan melawat anak saudara yang baru lahir.  Tup...tup kawan tu dah ada anak no.2, kan. Cepat masa berlalu. Zahra pun dah umur 2 tahun lebih. Kali ni Harraz dah sihat sikit, semangat badannya. Masih tak dapat kesan rupa ikut siapa sebab mamanya cakap masa mengandung dia memang fanatik sangat drama

Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2016, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Mood Baru Datang...

Asslamualaikum...

Sorry. Hari ni baru ada masa nak menaip kat sini. Kesihatan tak berapa mengizinkan nak hadap laptop. Malas dan tak larat. Dah lama sebenarnya Budu aktif bekerja tup..tup boleh sakit pulak kan, lagilah makin kurang nak update. Mehla...Budu story mory sikit kan pasal past and the past story life Budu yang tak tercatat dalam mana-mana

Giveaway Salam Perkenalan By Mashitah Mamat

 http://mashitahmamat.blogspot.my/2016/10/giveaway-salam-perkenalan-by-mashitah-mamat.html
Entah bila kali terakhir saya join segmen atau GA, kebanyakannya terbengkalai tanpa update. Maafla ye kenkawan. Hidup saya kacau bilau sikit sejak akhir-akhir ni. Bersawang dah blog saya ni, tak ada modal nak story mory macam dulu. haha ...

5th Days Di Jepun

Mood nak berjalan mulai pudar, kaki sakit, demam lagi tambah pula hati ni memberontak gile nak balik. Dah tak sanggup nak tahan walaupun sehari. Teringat pelbagai makanan Malaysia. Alamak tomyam...sedapnya T_T. Saya tak boleh bayangkan orang yang belajar di luar negara bertahun-tahun tu. Ah! Kalau saya pun ada perkakas boleh masak, apa pun jadi. Hari ke-5 di Jepun saya ke Kobe. Asalnya saya memang tak nak ke Kobe

4th Days Di Jepun

 Kali ni saya ke area Nara pula so ni bermakna area Kyoto dah habis tawaf. Tempat yang saya pergi di Kyoto dan sepanjang trip ni adalah tempat yang tak berbayar tau, maknanya free dan dibuka kepada umum. Kalau masuk pun sekadar tengok dan ambik gambar...baik tak payah bakar duit. Keluar saja dari Kintetsu Stn tetiba  nampak rusa tengah jalan. Biar betul rusa....jinak pula tu. Patutlah jinak rupanya dia memang sengaja lepaskan

3th Days Di Jepun


Hari ke-3 saya ke Arashiyama dengan menaiki Hankyu Arashiyama Line. Saya terpaksa bawa selipar jepun dalam handbag sebab masa tu kaki saya bengkak dan saya tak sanggup dah nak berjalan. Tidur pun tak cukup. Setiap kali cakap nak bangkit awal, mesti akan bangkit lambat jugak. Pagi tu saya keluar jam 11 pagi tapi okeylah tak sibuk dengan orang nak pergi kerja.

2nd Days Di Jepun (#2)

Tempat ke 3 yang saya pergi ni bukan pada hari ke-3 tapi sebelah petang pada hari ke 2. Masa tu dah nak dekat pukul 4 petang. Korang fahamlah kat sana pukul 5 petang tu dah gelap macam nak maghrib dah. Jadi, saya bercadang tempat yang tak sempat pergi hari itu diteruskan pada keesokan hari. Fushimi Inari Shrine adalah antara tempat paling femes dan saya jumpa ramai pelancong dari Malaysia, kebanyakan student dan muda belia remaja lagi. Retis

2nd Days Di Jepun (#1)


Hari kedua, saya merancang untuk ke Gion. Pertama kali sampai di Gion, rasa terpukau dengan suasananya. Angin sejuk dipanas terik tu memang feeling habis. Saya nampak dari pesawat sungai bersebelahan gereja dan tak jangka sampai situ. Apa lagi, keluarkan handphone terus snap apa yang patut. Selebihnya mestilah ambil gambar sendiri dulu. Kesian pula dekat rakan saya yang terpaksa jadi jurukamera. Masa tiba di Kawaramachi Stn ,saya terpaksa berhenti di taman di tepi jalan disebabkan kaki saya melecet, biasalah kasut baru. Rasanya saya dah ambil satu size besar dari size kasut saya biasa pakai tapi still sakit juga. Masa tengah take five tu...

1st Day Di Jepun


Sampai saja di airport Kansai. Saya ambil train menuju ke Shin-Imamiya sebab sewa hotel area situ lagi murah. Makin dekat dengan airport maka makin mahallah. Malam tu saya jalan sekitar hotel. Niatnya nak ke  Tsutenkaku Tower tapi tower tu tutup 8.30 malam. Pertama kali ke Jepun memang mengujakan. Bayangkan bila sedut udara time tu tak terasa asap kenderaan mahupun habuk. Sejuk je menusuk lubang hidung. Huhu... Agak janggal juga bila tengok kedai mulai tutup pukul 9 malam, ambil masa juga saya nak faham keadaan time tu. Bagi yang terbiasa ke Jepun tak jakun sangat nak faham persekitaran dan waktu di sana. Semasa berjalan area Tsutenkaku Tower, banyak benda menarik dapat lihat, kemeriahannya, gaya hidup mereka selepas balik kerja dan pergaulan rakyat Jepun...menggagumkan.

Tips Percutian Bujet Murah ke Jepun (Cara saya)


ASSALAMUALAIKUM. Ini pengalaman pertama saya travel ke Jepun dan kali pertama juga saya tidak ditemani ahli keluarga. Saya planning untuk ke Jepun secara kebetulan dengan rakan saya, waktu tu kitorang sama-sama hiking. Dan...alhamdulillah tak jangka niat tu tercapai juga. Banyak dugaan sebelum saya ke Jepun antaranya simpanan saya 5k lesap dan dalam masa yang sama saya operation rahim.

Zahra Kuat Sentap

Time Mak ayah datang K.L adalah time anak-anak jantan untuk bermanja. If semua dah bergelar suami dan bapak orang tetapi tetap menghargai peluang yang ada. Saya...macam biasalah jadi driver hantar mak ayah ke Melaka untuk majlis akikah anak saudara mak ayah iaitu Kak Ina dan serentak dengan kenduri arwah Mak Ndak. Semua ahli keluarga belah Melaka berkumpul. Ada beberapa kerat saudara mara yang tak dapat datang atas urusan tertentu.

Anak Buah Baru

Bangun awal pagi dapat pula mesej dari adik ipar yang dia tengah on the way ke hospital PPUM. Kalau mengikut perkiraaan, kandungan adik ipar saya sudah melepasi due date. Jadi, hari tu terpaksalah ke hospital. Kalau dibiar lama takut juga jadi apa-apa pada bayi dalam kandungan.

Lantas Kerana Kecewa


Aku tahu manusia tidak sempurna,
Lekas berubah...
Aku kenal sebilangan hati,
Hati yang tidak aku kisah kurang lebihnya,

Aku pernah merasa sakit
Saat terlihat dia dalam pelukanmu
Jiwa kekasih mana tidak runtuh

Tips: Ujian Perkenalan


Bagaimana anda boleh pastikan rakan sebaya yang anda baru kenal itu berbaloi dijadikan rakan baik?
  1. Ajak kenalan anda keluar makan bersama. Dalam situasi ini, anda boleh lihat sama ada dia seorang yang sabar menunggu pesanan makanan, seorang yang menitik beratkan soal makanan halal dan haram dan tidak berkira untuk membelanjai anda.

Tips : Elak Dikhianati Rakan

Hal macam ni bukan terjadi pada kita sahaja. Ia dialami sesiapa sahaja. Bernasib baik bagi yang tak pernah rasa dikhianati. Kita tak lupa kan siapa, bagaimana wajah dia dan cara dia mengkhianati kita. Untuk mengelak kita dipermain rakan-rakan atau ditipu,

Menangis

Menangislah saat engkau rasa ingin menangis,
Jika dipaksa, ditahan aku tahu hati kau parah,
Menangislah jangan sampai sembunyi,
Tidak perlu malu pada sesiapa meski didepan Tuhanmu,
Kerana itu sifat kehambaanmu,

Hari Terakhirku

Bila ditanya tentang hari terakhir,
Aku bisu tidak terjawab,
Dan...sudah pasti aku lelah memikirkan

Saat benak berbicara,
Air mata menghempas bumi,
Terkenang pula lurah hati pada usul,
Saat nukilan temui nokhtah,
Saat visual terpadam,
Dan saat sakit tertumpas,
Aku fikir diri ini kecil...

Muka Blog Baharu

Assalamualaikum & selamat pagi,

Akhirnya siap juga Budu design templete blog yang baru. Header pun buat baru. Kesnya 2 minggu lepas Budu nak setting sidebar je, masa test paste code tu Budu ter-save pula + lupa code asal. Terus gelabah la sebab background tak boleh setting or tukar warna.

Tukar Nama Blog

Assalamualaikum & Selamat Pagi,

Dah berminggu Budu fikir  nak tukar nama blog, memang blog ni biasa dikenali dengan nama Budubilis tetapi sometimes ada banyak masalah terutama bila orang nak panggil kita, what should i call you?Budu? Sometimes menjadi persendaan orang.

Kotak Fikiran (1)

Bila kita memilih untuk sakit, kita memilih untuk redha dengan ketentuan ALLAH swt. Walau banyak tenaga kita kerah untuk berusaha tetapi faktor wang menjadi isu, ia ibarat membiarkan sebuah kereta yang rosak terdampar di tepi jalan.

Kes Plan Tak Jadi

Semalam, niat hati Budu nak ke Lumut dengan member. Budu ni pantang orang ajak berjalan, mau saja. Masa on the way tetiba mai teringin pula nak ke Terengganu, nak tengok laut birunya, makan keropok leko bagai. Masa di persimpangan kitorang masih tak dapat lagi buat keputusan arah mana tujuan malam itu

Tip : Amalan Diet Mengenyangkan

Bila sebut tentang diet dan nak kurus, Budu yakin untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal tu sangat payah dan terpaksa berusaha keras. Dan adakalanya ia gagal dilaksana atas beberapa faktor. Tipu kalau cakap tak putus asa tetapi adakalanya kita kena jadikan cemuhan dan pandangan orang sebagai satu sebab kenapa kita kena kuruskan badan. Lebih perit

Tip Miliki Kuku Cantik


Miliki tangan yang lembut dan kuku yang cantik membuat kita yakin berjabat tangan dengan orang. Lebih-lebih lagi di musim perayaan. Bagi mendapat tangan yang cantik dan bersih, pastikan anda kerap membasuh tangan. Mencuci

#Throwback Nolstagia Raya

Bila renung balik gambar raya haji time ni, rindu arwah Mok, pejam celik pejam celik dah pun dekat 4 tahun arwah tak ada. Comel tak Budu time kecik? rambut dah macam mashroom hahaha Ummi selalu cerita katanya dulu rambut aku besar dari kepala sampai setiap dua minggu kena potong, sekarang makin nipis pula. Budu ingat masa ni Budu tadika atau umur sekitar empat lima tahum camtu. Adik Budu pula nampak lagi besar Haha...cute betul.

Kelumumur Gugur Bab Salji

Pagi hari lagi Budu dah fenim memikirkan rambut Budu yang semakin hari semakin banyak gugur, dan kelemumur banyak sangat. Budu cuci rambut setiap 3 kali sehari , itu pun tak berkesan. Dah banyak shampoo Budu tukar...dari murah sampai mahal sampaikan Budu dah malas nak beli shampoo dan takut sangat

NOUR AIN : Selepas 11 Bulan


Dulu, bila hadap cermin try padankan kulit tangan dengan muka, kulit tangan lebih cerah. Bermacam produk Budu try dan pelbagai jenama mahal tapi tak membantu langsung. Malah kulit jadi terbakar dan kusam. Selain tu jerawat naik macam cendawan selepas hujan.

Diganggu Officemate

Budu pening kepala dah fikir pasal asstn engineer kat office Budu ni. Dia dah kawin 1st January haritu, korang kira-kiralah berapa lama dia menikah. Dulu, Budu tak pernah jumpa dia memandangkan dia bos campak ke site. Nak dijadikan cerita dia pergi seluk tangan dekat mesin, so jari dia retak. Bos suruh

Resipi : Ikan Singgam Kelantan

google pic
Jom belajar buat singgam yang super simple ni. Elok untuk orang malas macam Budu ni.Kalau dulu bila cakap dekat kenkawan pasal singgam ikan, diorang macam terlopong. Apa tu?
COPYRIGHT@Hak Milik Kekal